Śniadanie Drugie dania Dania mięsne

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku. Jajka dobrze znane w Anglii. Idealne na śniadanie lub szybką przekąskę do pracy. Przepis pojawił sie juz jakiś czas temu, ale od czasu do czasu będę poprawiać zdjęcia do niektórych przepisów. Tym razem trafiło na jajka po szkocku. Jajka otulone mięsnym nadzieniem, w chrupiącej panierce z bułki tartej. Te są smażone w gorącym oleju, ale można też piec w piekarniku.

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 6 jaj kurzych gotowanych przez 2.5 minuty i obranych ze skorupki

Na masę mięsną

  • 1 jajko kurze
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula starta na tarce
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania / Instructions:

  • Do mięsa mielonego dodać jajko, odsączoną bułkę, cebulę, czosnek , natkę, musztardę i ostrą paprykę. Wyrobić na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso podzielić na 6 części. Każdy kawałek mięsa mocno spłaszczyć w ręce. Na mięsie ułożyć jajko. Jajko obłożyć naokoło mięsem i uformować kulę. Uformowaną kulę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto brązowy kolor ( ok 8 minut). Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym