Drugie dania

Owoce morza w sosie pomarańczowym

Owoce morza w sosie pomarańczowym. Danie szybkie do przygotowania. Smażone krewetki i przegrzebki przyjemnie się łączą z kwaskowo, lekko słodkim sosem pomarańczowym.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos pomarańczowy

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku (obrane i rozbite)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • miód opcjonalnie

Na owoce morza

  • 250 g dużych krewetek bez pancerzy (obgotowanych lub świeżych)
  • 6 przegrzebków
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • Ugotowany ryż

Sposób wykonania / Instructions:

Na owoce morza

  • 250 g dużych krewetek bez pancerzy ( obgotowanych lub świeżych )
  • 6 przegrzebków
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • Ugotowany ryż

Na sos pomarańczowy

  • Przekroić cytrynę i pomarańcze na pół i usunąć nasiona. Umieścić je w małym naczyniu do pieczenia. Dodać czosnek i skropić 2 łyżkami oleju.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż będą lekko rumiane, około 30 minut. Wyjąć naczynie do pieczenia na kratkę.
  • Gdy ostygną, wycisnąć sok do naczynia do pieczenia. Usunąć skórkę i pozostałe nasiona. Miąższ i zawartość naczynia do pieczenia, w tym czosnku dodać do blendera. Dodać pozostałe 3 łyżki oleju i sól. Blendować aż czosnek zostanie całkowicie zmielony, a sos zemulgowany i lekko zagęszczony. Jeśli trzeba, dodać miód.
  • Na owoce morze
  • Na rozgrzaną patelnię z oliwa wrzucić czosnek krewetki i przegrzebki. Smazyc po minucie z każdej strony. Doprawic solą i pieprzem
  • Podawać z sosem pomarańczowym i ryżem