Bez kategorii

Serek z jogurtu greckiego karmelizowaną cebulą

Serek z jogurtu greckiego karmelizowaną cebulą. Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny serek z doodatkiem karmelizowanej cebuli. Najdłużej upływa tylko na czekaniu, bo serek musi swoje powisieć, żeby zszedł z niego cały płyn. Robiłam juz taki z dodatkiem suszonych pomidorów i tez było smacznie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
2 d
Czas całkowity / Total time: 2 d 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na karmelizowana cebulę

  • 200 g czerwonej cebuli (2 duże)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru

Na serek

  • 1 kg jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • karmelizowana cebula
  • sitko lub durszlak
  • miska
  • gaza lub tetrowa ściereczka

Sposób wykonania / Instructions:

Na karmelizowaną cebulę

  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć na patelnię, posolić i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 10 min

Na serek

  • W misce umieścic jogurt, sól i pieprz.Dodac cebulę. Dobrze wymieszać. W razie konieczności doprawic do smaku.
  • Sitko ustawione na misce wyłóżyć ściereczką ,wylać jogurt na sitko. Zwinąć mocno ściereczkę i odstawic na minimum 12 godzin, pozwalając by wyciekł cały płyn.
  • Po około 10 ,12 godzinach mozna otrzymac serek na kanapkę