Ciasta Uncategorized

Sernik dyniowy na spodzie brownie z polewą z białej czekolady i żurawiną

 

 

Masa serowa w połączeniu z dynią , cynamonem i gałką jest niesamowita .Całość świetnie się komponuje z wilgotnym , mocno czekoladowym brownie . Nie wspomnę o polewie z żurawiną która jest przysłowiową wisienką na torcie

 

Składniki

Spód Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 135 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały )
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki budyniu w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 300 g puree z  dyni

 

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g serka Philadelphia
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny

Opcjonalnie do dekoracji: świeża lub mrożona żurawina

Przygotowanie

Spód Brownie:

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

Masa serowa:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Do większej miski włożyć zmielony ser, dodać cukier, mąkę, cynamon, gałkę i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodać puree z dyni i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć masę serową na spód brownie i wstawić z powrotem do piekarnika. Aby nie narażać spodu brownie na wysuszenie podczas dalszego pieczenia, owinąć tortownicę od dołu i z boków kilkakrotnie złożoną folią spożywczą.
  •  Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 – 90 minut (do ścięcia się masy). Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku

Polewa:

  • Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki, dodać serek, żurawinę i wszystko roztopić w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając. Rozprowadzić po serniku.

P9100057.JPG

P9100049.JPG

P9100037 a.jpg

źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_dyniowy_na_spodzie_brownie/przepis.html