Ciasta

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy. Pyszny, bardzo kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Przyprawiony cynamonem, imbirem, goździkami. Wykończony orzechami pekan.  Jak grzeszyć to sernikiem co jest tego grzechu wart.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Spód:

  • 280 g ciastek owsianych
  • 80 g roztopionego masła

Na masę sernikową

  • 200 g cukru
  • 1000 g serka kremowego typu philadelphia
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 400 g dyniowego puree
  • 4 jajka lekko ubite
  • 3 łyżki budyniu w proszku
  • 2 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków

Do dekoracji

  • 300 ml śmietany 36 %
  • cukier puder opcjonalnie
  • pokruszone pistacje
  • orzechy pecan

Sposób wykonania / Instructions:

Spód:

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę sernikową

  • W misce umieścić ser i ubić lekko mikserem. Dodać cukier i śmietanę. Wymieszać, Następnie dodać przyprawy, dyniowe puree i jajka. Wymieszać do połączenia składników.Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
  • Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 90-120 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
  • Wyłączyć piekarnik, wyjąć sernik z piekarnika.
  • Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień udekorować bitą śmietaną z cukrem, pistacjami i orzechami pekan.