Ciasta

Sernik dyniowy – Pumpkin chessecake

Sernik dyniowy. Pyszny, bardzo kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Przyprawiony cynamonem, imbirem, goździkami. Wykończony orzechami pekan.  Jak grzeszyć to sernikiem co jest tego grzechu wart. 

Spód:
⦁ 280 gram ciastek owsianych
⦁ 80 gram roztopionego masła

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę sernikową

⦁ 200 gram  cukru ( w przepisie oryginalnym było więcej Ja zawsze dodaje mniej, bo ta ilość wydawała mi się za duża. Zawsze wsypuje mniej i próbuje. Jeśli za mało słodkie to dodaje po lyzecze, do uzyskania słodkości jaka mnie odpowiada. Ja użyłam ksylitolu )

⦁ 1000 gram serka kremowego typu philadelphia
⦁ 100 ml  kubka kwaśnej śmietany
⦁400 gram  dyniowego puree
⦁ 4 jajka lekko ubite
⦁ 3 łyżki budyniu w proszku
⦁ 2 1/2 łyżeczki cynamonu
⦁ 1 łyżeczka imbiru w proszku
⦁ 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Do dekoracji
⦁ 300 ml śmietany 36 %
⦁ cukier puder opcjonalnie
⦁ pokruszone pistacje
⦁ orzechy pecan

W misce umieścić ser i ubić lekko mikserem. Dodać cukier i  śmietanę. Wymieszać, Następnie dodać przyprawy, dyniowe puree i jajka. Wymieszać do połączenia składników.Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 90-120 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, wyjąć sernik z piekarnika.
Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień udekorować bitą śmietaną z cukrem, pistacjami i orzechami pekan.

Pumpkin cheesecake

Crust
⦁ 280 grams of oatmeal cookies
⦁ 80 grams of melted butter

In a large bowl mix together the oatmeal cookies crumbs and melted butter
Press the crumb mixture into the bottom and up the sides of the pan. Put to the fridge for 30 min.
Cheesecake
⦁ 1 cup of caster sugar
⦁ 1000 grams of philadelphia cream cheese
⦁ 1/4 cup of sour cream
⦁ 1 can of pumpkin puree ( 400 gram )
⦁ 4 eggs lightly beaten
⦁ 3 teapoons of powdered custard
⦁ 2 1/2 teaspoons of cinnamon
⦁ 1 teaspoon of ginger powder
⦁ 1/4 tins of ground cloves

In a large bowl put cream cheese and sugar. Using a electric mixer, beat the cream cheese with sugar until smooth.
Beat in the sour cream, then add the pumpkin puree, eggs, , 1 teaspoon salt and the spices and mix until just combined. Spread into pan with crust. Wrap the pan with aluminium foil.Place your pan into a roasting pan and fill halfway with water.
Bake for about 1 hour 45 minutes the turn off the oven and open the door to let out some heat then close again and leave the cheesecake in the oven for about an hour.
Remove from oven and out of the roasting pan and let cool to room temp.
Cover and refrigerate for overnight.

For decoration
⦁ 300 ml cream 36%
⦁ powdered sugar optional
⦁ crushed pistachios
⦁ pecan nuts

Using electric mixer beat cream with sugar amd decorate cake with whipping cram, crushed pistachios and pecans