Ciasta Uncategorized

Sernik kokosowy z żurawiną

 

Czy ja już wspominałam , że ja serniki to o każdej porze i pod każdą postacią mogę jeść ? W tym serniku podoba mi się , że jego kremowy, delikatny kokosowy smak  jest przełamany kwaskową żurawiną . Na pewno upiekę ten sernik w te święta .

Składniki na formę ok 24 cm

Spód:

  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 łyżki mąki

Masa serowa:

  • 500 g ricotty
  • 500 g mascarpone
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  •  1 puszka mleka kokosowego ok 400 gram

Żurawina:

  • 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie

Spód

Białka ubić na sztywną pianę,  dodać cukier łyżka po łyżce i ubijać jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać i wyłożyć na spód formy, rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.

Masa serowa

Do miski włożyć ricottę i mascarpone, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując do połączenia się składników.Dodać mleko kokosowe i i zmiksować na jednolitą masę

Masę serową wylać na spód , wyrównać powierzchnię . Żurawinę wsypać do miski  razem z cukrem .Wymieszać do obtoczenia się owoców w cukrze . Obtoczoną w cukrze żurawinę wyłożyć na masę serową  . Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 70 min

P1012151.JPG

 

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_kokosowo_zurawinowy/przepis.html