Ciasta Serniki

Sernik na zimno na czekoladowym spodzie , z truskawkami i kremem czekoladowym

 

Składniki :

Spód czekoladowy

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 kostki masła

Masa serowa

  • 1000 ml zmielonego sera póltłustego ( ja często uzywam serka typu philadephia , full fat soft cheese )
  • 6 łyzek cukru pudru
  • 7 listków żelatyny
  • 400 gram swieżych truskawek

Krem czekoladowy

  • 300 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 400 ml śmietany kremówki 36%

Wykonanie :
Spód czekoladowy
Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić.
Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek.
Piec w 180 stopniach w formie około 24 cm aż drewniany patyczek będzie suchy . (Mniej więcej 15 – 20 min )
Masa serowa
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Ser ubić dodając cukier puder. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 – 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
Na ostudzony spód czekoladowy wylozyć trochę masy serowej i na to truskawki . Truskawki przykryc resztą masy serowej . Wstawic do lodówki , żeby sie dobrze schłodziło

Krem czekoladowy

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia .
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
Wyłożyć na schłodzoną masę serową
Dowolnie udekorować

S8 (2)

S211

S19 (2)