Składniki :
Spód czekoladowy
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 4 łyżki wody
- 1/2 kostki masła
Masa serowa
- 1000 ml zmielonego sera póltłustego ( ja często uzywam serka typu philadephia , full fat soft cheese )
- 6 łyzek cukru pudru
- 7 listków żelatyny
- 400 gram swieżych truskawek
Krem czekoladowy
- 300 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 400 ml śmietany kremówki 36%
Wykonanie :
Spód czekoladowy
Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić.
Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek.
Piec w 180 stopniach w formie około 24 cm aż drewniany patyczek będzie suchy . (Mniej więcej 15 – 20 min )
Masa serowa
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Ser ubić dodając cukier puder. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 – 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
Na ostudzony spód czekoladowy wylozyć trochę masy serowej i na to truskawki . Truskawki przykryc resztą masy serowej . Wstawic do lodówki , żeby sie dobrze schłodziło
Krem czekoladowy
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia .
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
Wyłożyć na schłodzoną masę serową
Dowolnie udekorować