Uncategorized

Sernik na zimno z białą czekoladą I musem malinowym -Cheesecake with white chocolate and raspberry mousse ( English version below )

S5.jpg

Z ręką na sercu , nie pamiętam kiedy jadłam coś tak dobrego . Genialny sernik na zimno na czekoladowym spodzie . Masa serowa z dodatkiem białej czekolady i na to warstwa lekkiego , kwaskowego musu malinowego  , wykończona sosem malinowym . Można się przy tym serniku zapomnieć , oj można .

Kruszonka

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki  wyrobić między palcami, do momentu powstania kruszonki. Powstałą kruszonką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 lub 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Lekko ugnieść kruszonkę ma spodzie i  podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 – 18 minut.

Składniki na białą masę sernikową

  • 500 g sera typu Philadelphia  może być zmielony twaróg
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  •  Sok z 1 pomarańczy lub  cytryny
  • 5 listków żelatyny
  • 200 g białej czekolady

Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem.  Wycisnąć sok z pomarańczy lub cytryny, dodać do masy

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy.

Składniki na malinowy mus

  • 700 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i ½ opakowania galaretki malinowej (na 600 ml wody)
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • Sos malinowy

Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu malinowego wylać na białą masę . Na koniec polać sosem malinowym i zrobić wzorek według uznania

Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

ENGLISH VERSION

Cheesecake with white chocolate and raspberry mousse

crumble base
Ingredients for the base:
• 100 g plain flour
• 30 g cocoa
• half a teaspoon baking powder
• 80 g butter at room temperature
• 50g caster sugar
• 1 teaspoon vanilla extract

Place the flour and sugar in a large bowl and mix well. Add cocoa, baking powder and vanilla extract. Taking a few cubes of butter at a time rub it into the flour mixture until the mixture resembles breadcrumbs. Ready crumble put in the bottom of the springform pan (diameter 23 or 24 cm) previously lined with baking paper. Press lightly the base crumble in the cake pan and bake at 180 ° C for 15 – 18 minutes.

Ingredients for white cheesecake filing

• 500 g of cheese type Philadelphia can be milled curd
• 100 g of sugar (1/2 cup)
• Juice of 1 lemon or orange
• 5 sheets of gelatin
• 200 g of white chocolate

• In a bowl put the cheese, mix with mixer or whisk together with the sugar. Squeeze juice from orange or lemon and add to the mixture.
• Soak the gelatine leaves in cold water for 5 minutes.Squeeze out excess water.
Place the soaked leaves in a saucepan and over a very low heat, melt slowly.
Do not let the mixture boil as this it can Prevent setting. Add the melted chocolate to the Dissolved warm gelatin and mix until both combine, then add 2-3 tablespoons of the cheese mixture and stir a time. At this point pour the gelatin mix into cheese and mix together. Spread over the crumble

Ingredients for the raspberry mousse
• 700 g raspberries, fresh or frozen
• 3 tablespoons sugar
• 3 sachets raspberry jelly
• 500 ml whipping cream 36%, chilled
• raspberry sauce

Place raspberries (if frozen do not thaw them) and sugar in the pan. Heat and boil to dissolve all of the sugar. Press through a sieve and discard the seeds. Heat raspberry puree again to the point of boiling, and remove from the burner. Add the jelly sachets and mix to dissolve it. Set aside to cool.
Beat chilled cream and combine cooled puree with whipped cream. Whip gently but thoroughly. Spread the raspberry mousse on the top of the cheesecake mixture, pour the raspberry sauce and make a pattern of your liking.
Chill in the refrigerator for a few hours to set up.

S3.jpg

s7

s13