Ciasta Ciasta bez pieczenia Serniki Uncategorized

Sernik na zimno z białą czekoladą i pieczonymi jabłkami

 

To już kolejny sernik na zimno w którym się totalnie zakochałam . Dodatek białej czekolady i pieczone jabłka z dodatkiem amaretto i cynamonem . Powiedzieć , że niebo w gębie to mało

Na spód

  • 160 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Ciastka i masło umieścić w blenderze .Zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Ciastka  można również jeśli nie ma blendera umieścić  w mocnym woreczku i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia. Połączyć z  roztopionym masłem

Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

Wstawić do lodówki do schłodzenia

Międzyczasie upiec jabłka

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki płynnego miodu

Jabłka umyć , osuszyć na papierowym ręczniku . Przekroić na pół . Usunąć gniazda nasienne . Na talerzyku połączyć brązowy cukier z cynamonem  . Odcisnąć jabłka płaską stroną  w cukrze z cynamonem . Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. Do wgłębienia wlać po równo sok z cytryny i amaretto. Wstawić do piekarnika na ok 20-25 min, aż będą miękkie. Odstawić do wystudzenia

Na masę serową

  • 500 gram sera ricotta
  • 500 gram sera quark (może być mielony twaróg )
  • 400 gram białej czekolady
  • 1 puszka mleka kokosowego ok 400 gram
  • Sok z cytryny
  • 11 listków żelatyny

Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny, skórkę dodać do sera, sok zachować na potem. Do masy serowej dodać gęstą część mleka kokosowego i wymieszać.

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy.

Na wierzchu poukładać schłodzone , upieczone jabłka . Wstawić do lodówki do stężenia masy

P1012457.JPG

P1012444.JPG

P1012462.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA