Ciasta Serniki Uncategorized

Sernik na zimno z białą czekoladą w kształcie wieńca, z rafaelo, owocami oraz polewą owocową – Wreath Cheesecake with white chocolate, Rafaello, fruits and fruit topping ( English version below)

Wiem , wiem …proszę tak na mnie oskarżycielko nie patrzeć . Tak to sernik . Po raz kolejny . Tak wiem , że był też sernik tydzień temu . Proszę nie kiwać głową z dezaprobatą i tak się czuję winna . No ale ..(.jąka się i nogą rysuje po podłodze tajemnicze wzory ) on jest taki smaczny  , taki kremowy i te owocki ( jest źle , czuje się taka winna ze używa zdrobnień 😉  ) No i ten jest na zimno a tamten był  pieczony HA !( żałośnie usprawiedliwia się dalej )
No dobra …Przyznaję się… jestem winna . Można mnie spalić na stosie . Na swoje liche usprawiedliwienie mam to,  że w zachłanności sama nie pożarłam sernika tylko się nim grzecznie podzieliłam

Wersja na bogato . A co nie wolno mi ? Przyjaciel podarował mi rafaello , to żeby  samej po cichu w kąciku nie zjeść wykorzystałam w serniku . Niech tym innym ,  co się z nimi dzieliłam też idzie w boczki . A co !  
Sernik jest z  dodatkiem białej czekolady . Owoce i kwaskowa polewa fajnie się  łączą z ta kremowa słodyczą . 
Na masę serową

  • 500 gram sera ricotta
  • 500 gram sera quark (może być mielony twaróg )
  • 400 gram białej czekolady
  • 1 puszka mleka kokosowego ok 400 gram
  • Sok z cytryny
  • 11 listków żelatyny
  • 1 opakowanie Rafaello

Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny, skórkę dodać do sera, sok zachować na potem. Do masy serowej dodać gęstą część mleka kokosowego i wymieszać.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować.Na spodzie w luźnych odstępach ułożyć rafaello  . Następnie na wierzch wylać masę serową . Można użyć standardowej tortownicy o wymiarach ok 23 cm .
Na polewę owocową

  • 350 gram mrożonych malin
  • 12 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka malinowa

dodatkowo  

  • 500 gram świeżych owoców

Wrzucić owoce do garnuszka, dolać  wodę i gotować  do momentu jej wyparowania, mieszając i uważając, by owoce się nie przypaliły. Następnie owoce zblendować  na jednolitą masę, a potem przetrzeć przez sito. Jeszcze raz umieścić w garnuszku i podgrzać . Dosypać suchą galaretkę malinową . Odstawić do ochłodzenia . Tężejącą polewą polać wierzch sernika
Udekorować świeżymi owocami
ENGLISH VERSION

Ingredients for white cheesecake filing

  • 500 grams of ricotta cheese
  • 500 grams of cheese, quark (can be milled curd)
  • 400 grams of white chocolate
  • 1 can of coconut milk about 400 grams
  • Lemon juice
  • 11 sheets of gelatin

PREPARATION METHOD
In a bowl put the cheese, mix with mixer or whisk together with the sugar. Squeeze juice from orange or lemon and add to the mixture.
Soak the gelatine leaves in cold water for 5 minutes.Squeeze out excess water.
Place the soaked leaves in a saucepan and over a very low heat, melt slowly.
Do not let the mixture boil as this it can Prevent setting. Add the melted chocolate to the Dissolved warm gelatin and mix until both combine, then add 2-3 tablespoons of the cheese mixture and stir a time. At this point pour the gelatin mix into cheese and mix together.
For the fruit topping

  • 350 grams of frozen raspberries
  • 12 cups of  water
  • 2 tablespoons of  sugar
  • 1  sachet of raspberry  jelly powder

Additionally

  • 500 grams of fresh fruit

Toss fruits  in a pot, add water and cook until the liquid evaporates, stirring when cooking. Blend, then press through a sieve. Return it to a pot and heat. Sprinkle jelly powder in the mushed fruits  and mix together. Set aside to cool.  When mixture begans to set,  glaze the top of cheesecake and garnish with fresh fruit.
20161221_094640.jpg
20161221_093311.jpg
20161221_093323.jpg
20161221_094716.jpg