Ciasta Ciasta bez pieczenia Serniki Uncategorized

Sernik na zimno z musem mango i brzoskwiniami

 

Tadam !!! I mamy kolejny sernik 🙂 Tym razem z musem mango. Moj blog jest zdominowany przez serniki . Niestety, stety mam do nich słabość i tak już mi pewnie zostanie. Jest kremowo , kwaskowo i smacznie

Mus mango z brzoskwiniami I sernikiem na zimno

Spód

  • 160 gram herbatników
  • 40 gram roztopionego masła

 

Ciastka i  masło  umieścić w blenderze  i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli  nie macie blendera  ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć  z roztopionym masłem .

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

 

Mus mango

  • 700 gram mrożonego mango
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml śmietany kremówki

Dodatkowo

  • Brzoskwinie z puszki 2 opakowania
  • Brzoskwinie do dekoracji

Mrożone mango  i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac na gładką masę . Puree z mango ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu mango  wylać na ciasteczkowa masę . Wstawić do lodówki do stężenia masy . Na stezala mase wylozyc odcedzone brzoskwinie z puszki.

Sernik na zimno

  • 500 gram mascarpone
  • 5 listków żelatyny
  • 150 gram białej czekolady
  • Sok z 3 cytryn

Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem.  Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wyłożyć na mus mango z brzoskwiniami . Wstawić sernik do stężenia do lodówki . Udekorować brzoskwiniami

 

P1017515.JPG

P1017534.JPG

P1017539.JPG

P1017552.JPG