Ciasta Serniki

Sernik na zimno z musem śliwkowym

Sernik na zimno z musem śliwkowym. Sernik na zimno z dodatkiem mleka kokosowego połączony z kwaskowym musem śliwkowym zrobionym z węgierek pieczonych w piekarnkiu. Kocham wszystkie serniki na zimno. Polecam

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasteczkowy spód

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 300 g kakaowych herbatników

Na masę serową

  • 900 g białego sera zmielonego
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 cytryna sok
  • 11 listków żelatyny

Na mus śliwkowy

  • 900 g śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych, waga z pestkami)
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy małej pomarańczy
  • 150 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości śliwek)
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 11 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasteczkowy spód

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na sernik na zimno

  • Do miski włożyć ser i mleko kokosowe. Zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wylać na ciasteczkowy spód i wstawic do lodówki, do stężenia

Na mus śliwkowy

  • Śliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do miękkości. Jeszcze gorące śliwki zmiksować razem z sokiem z pieczenia, w blenderze do otrzymania śliwkowego puree. Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, odstawić.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.