Ciasta Serniki

Sernik na zimno ze śliwkową żelką

Sernik na zimno ze śliwkową żelką. Kremowy, delikatny sernik na zimno wykończony kwaskową żelką z pieczonych śliwek. Śliwki po upieczenieu zostały zblendowane na gęste puree i połączone z żelatyną. Pyszny deser na ciepłe, letnie popołudnie z kawą.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
6 hrs
Czas całkowity / Total time: 6 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasteczkowy spód

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 300 g kakaowych herbatników

Na masę serową

  • 1400 g białego sera zmielonego
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 cytryna sok
  • 10 listków żelatyny

Na śliwkową żelkę

  • 1200 g śliwek węgierek (świeżych)
  • 1/2 szkl cukru (opcjonalnie w zależności jak kwaśne są śliwki)
  • 12 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasteczkowy spód

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na sernik na zimno

  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wylać na ciasteczkowy spód i wstawic do lodówki, do stężenia

Na śliwkową żelkę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Śliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do miękkości. Jeszcze gorące śliwki zmiksować razem z sokiem pozostałym w formie w mikserze kielichowym do otrzymania śliwkowego puree. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodac rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Odstawic do lekkiego stężenia. Sliwkową żelkę wylać na sernik na zimno i wstawic do lodówki do całkowitego stężenia