Ciasta Uncategorized

Sernik nowojorski z żurawinowym kremem

Za rogiem święta, a jak święta to u mnie koniecznie i bezwarunkowo sernik.  Dodatkowym bonusem jest tutaj żurawinowy curd. Słodki i lekko maślany. Kwaskowa żurawina świetnie podkręca smak kremowego sernika pieczonego w kąpieli wodnej. 

Składniki na spód:
⦁ 70 g masła, roztopionego
⦁ 140 g ciastek digestive, pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
900 sera kremowego typu philadelphia
300 ml kwaśniej śmietany
250 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki budyniu waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3 duże jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. . Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Na żurawinowy krem
⦁ żurawinowy curd 800 ml
⦁ 4 listki żelatyny

Żurawinowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem żurawinowy. Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia.

P1012104.JPG

P1012121.JPG