Ciasta Serniki

Sernik wiedeński – Viennese cheesecake

Sernik wiedeński. Kolejna moja sernikowa próba, w poszukiwaniu idealnego sernika. Wyszło pysznie. Oczywiście sernik podczas pieczenia pęknął na środku, podczas wyrastania. Niemniej później ładnie opadł i nie było widać pęknięcia. Puszysty, delikatny z dodatkiem czekoladowej polewy. Rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

⦁ 1 kg zmielonego tłustego twarogu
⦁ 10 jajek
⦁ 250 g masła
⦁ 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
⦁ 3 łyżki mąki pszennej
⦁ drobno starta skórka z 1 pomarańczy

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut do uzyskania pusztej masy.
Dalej ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka i cukier. Następnie dodać ser, mąkę i skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 26 cm posmarować od środka masłem. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej, do połowy wrzącą wodę. Piec przez 1 godzinę i 5 minut.( U mnie sernik piekł się 1.30 min). Sernik wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać
Po skończeniu pieczenia zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.

⦁ 150 g czekolada gorzkiej
⦁ 120 ml śmietanki 36 %
⦁ 100 ml likieru baileys

Czekoladę drobno posiekać. Umieścić w miseczce, dodać śmietankę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą.Dodac likier i ieszac do połączenia. Polewę czekoladową ostudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować sernik.

U mnie dodatkowo orzechy pekan i pistacje

English version

⦁ 300 gr quark
⦁ 700 gr mascarpone
⦁ 10 eggs
⦁ 250 g butter soft
⦁ 300 g of fine sugar or icing sugar
⦁ 3 tablespoons of plain flour
⦁ finely grated skin with 1 orange

The cheesecake ingredients should be at room temperature. Separate the yolks from the whites. Cream the butter for about 5 minutes to get fluffy, white mixture.
Continue and start adding the yolks and sugar gradually to butter mixture. Then add the cheeses, flour and orange peel.
In a separate bowl, whip the whites into a stiff foam and add to the cheese mix. Mix thoroughly, but very gently.
Preheat oven to 180 degrees C (top and bottom without fan assistance. Spread a bit of butter around 26 cm diameter cake form. Pour the cheese mixture and put in the oven (lower than the middle shelf). Put a small form in the bottom and pour boiling water halfway into it. Bake for 1 hour and 5 minutes. (I baked the cheesecake 1 hour and 30 minutes). The cheesecake will grow and become brown, it may crack in some places
After finishing baking, leave the cheesecake in the oven for a few minutes with closed door, then cool gradually, opening the door a little bit, finally remove the cheesecake from the oven. When completely cool, remove the rim.

⦁ 150 g dark chocolate
⦁ 120 ml of double cream
⦁ 100 m Baileys liqueur

Finely chop the chocolate. Place in a bowl, add the cream and heat in a water bath until the chocolate is dissolved and all the ingredients are fully combined. Add the liqueur and mix. Cover the cheesecake with the chocolate glaze.

I decorated cheesecake with pecan nuts and pistachios

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-wiedenski