Ciasta Ciasta bez pieczenia Uncategorized

Sernik z awokado

 

No i znowu mamy sernik . 🙂 Ale chyba nie jesteście zaskoczeni ? Sernik będzie się często na moim blogu pojawiał . A już zwłaszcza sernik na zimno, bo to mój ulubiony . Tym razem sernik z dodatkiem awokado . Awokado jest teraz stałym gościem menu. Lecąc do Polski wpadła mi w ręce gazeta z pomysłami na awokado . Oczywiście przemówiło zdjęcie na którym był właśnie sernik awokado . Ja zmodyfikowałam pod siebie masę sernikową . Tutaj spód i boki ciasta z ziaren słonecznika i orzechów pekan i migdałów. I jak lubię ziarna to w tym serniku mi jakoś to połączenie nie podeszło . Może dlatego, że ziarna i orzechy były wcześniej były moczone ? I ta masa była dla mnie zbyt wilgotna i zdominowała smak sernika . Może gdybym orzechy i ziarna zmieliła , połączyła z miodem i zapiekła byłoby lepiej ? Spód ciasta do poprawki ale może to kwestia smaku ? Sam sernik – bajka . I już wiem , że za tydzień też będzie sernik z awokado ale w innej odsłonie . Już mam na niego pewien pomysł 

Składniki na spód

  • 1 szklanka ziaren słonecznika (wcześniej 2 godziny namoczonych w wodzie i odsączonych )
  • 1 szklanka orzechów pekan i migdałów (wcześniej 2 godziny namoczonych w wodzie i odsączonych )
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1/3 kubka miodu
  • Sól do smaku

W blenderze umieścić ziarna słonecznika ,orzechy i mąkę kokosową. Rozdrobnić ale nie na gładką masę. Pozostawić wyczuwalne ziarna. Dodać miód i wymieszać składniki. Wyłożyć spód i brzegi 24 centymetrowej tortownicy

 

Składniki na masę awokado

  • 3 duże awokado
  • 750 gram sera typu riccota, mascarpone czy innego białego, kremowego sera
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/4 kubka soku z limonek
  • 100 gram cukru ( może być xylitol czyli cukier brzozowy jeśli ktoś posiada )

 

2 agrestowe galaretki rozpuścić w 350 ml przegotowanej, gorącej wody. Obrane i pozbawione pestki awokado umieścić w misce . Dodać ser, cukier i sok z limonek. Zmiksować na gładką masę. Dodać tężejącą galaretkę i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Składniki na białą masę sernikową

  • 500 g sera typu ricotta
  • 100 g cukru
  • Sok z 1 limonki
  • 4 listki żelatyny

Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem.  Wycisnąć sok z limonki, dodać do masy.

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na masę awokado

P1013763.JPG

P1013787.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA