Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( Ja użylam sera full fat soft cheese )
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 125 g masła
- 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. - Mrożone czereśnie ok 400 gram
Wykonanie :
Kruche ciasto :
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
Masa serowa :
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i budyń – porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy mase serową . Na wierzchu , lekko wciskajac układamy mrożone czereśnie . Na wierzch wykładamy resztę kruszonki . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni .Pieczemy ok 75 min . Przykrywamy w trakcie pieczenia wierzch sernika , żeby nam się kruszonka za bardzo nie spaliła . Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Wierzch sernika udekorowałam swieżymi czereśniami