Ciasta

Sernik z jabłkami i solonym karmelem

Sernik z jabłkami i solonym karmelem. Kremowy, ciężki sernik pieczony w kąpieli wodnej z dodatkiem jabłek, na ciasteczkowym spodzie. Sernik wykończony domowej roboty, solnym karmelem. Karmel trochę za rzadki, ale i tak było pysznie.

Składniki na spód:
⦁ 70 g masła, roztopionego
⦁ 140 g ciastek digestive, pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.


⦁ 4 jabłka obrane, przekrojone na pół i wydrążone
⦁ cynamon wymieszany z brązowym cukrem

Jabłka wymieszac w mieszance cynamonowo cukrowej i ułożyć na masie ciasteczkowej

Składniki na masę serową:

⦁ 1200 g sera kremowego typu philadelphia
⦁ 300 ml kwaśniej śmietany
⦁ 250 g drobnego cukru do wypieków
⦁ 3 łyżki budyniu waniliowego
⦁ skórka otarta z jednej cytryny
⦁ 1,5 łyżeczki soku z cytryny
⦁ 3 duże jajka


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
Masę serową wylać na jabłka. Wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie.

Sos karmelowy:

220 g cukru (1 szklanka)
4 łyżki (60 ml) wody
1 łyżka golden syrupu*
30 g masła
120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
duża szczypta soli morskiej lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, golden syrup i wodę. Wymieszać.

Ustawić moc palnika na prawie najwyższą. Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (od kilku do 12 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Uwaga: przekroczenie temperatury o nawet 5ºC może spowodować spalenie się karmelu i jego gorzki smak.

Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga – reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską lub wanilię, wymieszać drewnianą łyżką. Wystudzić.

Karmelem polać wystudzony sernik