Ciasta Ciasta z owocami Serniki Uncategorized

Sernik z jagodami

Na sernik

  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g masła
  • 250  g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka , oddzielnie białka i żółtka
  • 2  łyżki budyniu waniliowego lub  skrobi ziemniaczanej
  • aromat  rumowy

Na polewę owocową

  • 350 gram mrożonych malin
  • 12 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo  
500 gram świeżych jagód
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem żeby otrzymać  puszystą i jasną masę. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać suchy budyń  lub skrobię ziemniaczaną i  zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wylać do foremki . U mnie forma w kształcie wieńca .
Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Wrzucić owoce do garnuszka, dolać  wodę i gotować  do momentu jej wyparowania, mieszając i uważając, by owoce się nie przypaliły. Następnie owoce zblendować  na jednolitą masę, a potem przetrzeć przez sito. Tak przygotowaną polewą polać sernik
Udekorować polewą owocową i  świeżymi jagodami
P1013667-2.jpg
20161227_102633.jpg
20161227_102504.jpg