Ciasta Serniki

Sernik z kozim serem i owocami leśnymi

Po raz kolejny sernik no bo ja przecież kocham serniki. Tym razem trochę w innej dla mnie odsłonie, bo z kozim serem. Początkowo miałam trochę obawy ,ze smak koziego sera zdominuje cały sernik . Nic bardziej mylnego. Jest naprawdę smacznie a owoce leśne i tymianek świetnie dopełniają całości.

Na spod

Kruszonka ( Crumble mix )

  • mąka pszenna 150
  • brązowy cukier 80
  • masło 100 gram ( w temperaturze pokojowej )
  • 50 gram płatków owsianych

Umieścić mąkę i cukier w dużej misce i dobrze wymieszać. Partiami dodawać masło , rozcierając miedzy palcami z cukrem i maka do powstania kruszonki . Wmieszać płatki owsiane .Tortownice wielkości 24 cm  wysypać równomiernie kruszonka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 min

Na masę serowa

  • śmietana 36 % 600 ml
  • ser kozi 375 gram
  • 4 listki żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Sok z jednej cytryny

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem . Połączyć z miękkim kozim serem i sokiem z cytryny .Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Lekko schłodzoną żelatynę połączyć z masa serowa i wylać na kruszonkę

Dodatkowo

  • Mrożone owoce leśne 500 gram
  • Cukier do smaku ( nie pisze ile bo najlepiej wsypywać po łyżce i samemu decydować na ile słodkie sie lubi )
  • ¾ galaretki owoce leśne suchej
  • 200 gram jeżyn do dekoracji
  • Kilka gałązek świeżego tymianku

Mrożone owoce   i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia .Dodać galaretkę  w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .Tężejącą galaretkę z owocami wylać na masę serowa . Udekorować jeżynami i tymiankiem.

P1018710.JPG

P1018733.JPG

P1018703.JPG

P1018748.JPG