Ciasta Serniki

Sernik z lemon curd

Sernik z lemon curd  to kremowy, mocno cytrynowy sernik. Jego wyjątkowy smak to zasługa dodatku lemon curd.  Sernik pieczony w kąpieli wodnej , dzięki czemu jest bardzo ciężki, wilgotny i maślany. Wierzch wykończony dodatkowo lemon curd.

W pierwszej kolejności trzeba zrobić lemon curd . Najlepiej dzień wcześniej.

  • 200 gram masła
  • 400 gram drobnego cukru
  • 10 żółtek
  • 8 dużych cytryn

Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.

Składniki na spód i boki ciasta

  • 105 g masła, roztopionego
  • 210 g pokruszonych herbatników

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na sernik :

  • 1200 gram ser typu philadelphia
  • 200 ml kwaśna śmietana
  • 300 ml lemon curd
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy ( ewentualnie cytrynowy )
  • 250 gram cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, wyjąć sernik z piekarnika.

Dodatkowo :

  • 100 ml lemon curd

Lemon curd delikatnie podgrzać i wylać na ciepły jeszcze sernik. Odstawić do schłodzenia. Wystudzony wstawić do lodówki na 12 godzin.