Ciasta

Sernik z musem jabłkowym

Sernik z musem jabłkowym. Serniki to jest to, co Konefki lubią najabardziej. Tu Konefka sobie wymyśliła sernik robiony z mlekiem skondensowanym, słodzonym i kwaskowym musem jabłkowym. Serniczek prima sort.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 14 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Tortownica o srednicy 24 cm

Na sernik

  • 750 g 3-krotnie mielonego lub bardzo gęstego sera wiaderkowego
  • 425 g mleka słodzonego (skondensowanego)
  • 3 jajka
  • 1/2 budyniu (opakowanie 35 g)
  • Na jabłkowe puree
  • 2 kg jabłek
  • cukier opcjonalnie

Na mus jabłkowy

  • 1200 ml jabłkowego puree
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób wykonania / Instructions:

Na sernik

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić po koljei wszystkie składniki i zmiksowac tylko do połączenia składników. Piec w kąpieli wodnej przez około 60 min w temperaturze 170 C.
  • Studzić przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, po czym chwilę przy uchylonych (najlepiej włożyć drewnianą łopatkę w drzwiczki), a następnie wyjąć i studzić całkowicie w temp. pokojowej. Wstawić do lodówki.
  • Na jabłkowe puree
  • Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnku. Dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotować na zmniejszonej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Pod koniec zblendować. Do ciasta wykorzystać 1200 ml

Na mus jabłkowy

  • W gorącej wodzie rozpuścić galaretki. Dobrze połączyć i wymieszać z jabłkowym puree. Wylać na ciasto.