Ciasta

Sernik z musem pistacjowym

Sernik z musem pistacjowym. Kremowy sernik z delikatnym musem pistacjowym. Całość wykończona pistacjami rafaello. Mus zrobiony z wykorzystaniem pysznego kremu pistacjowego, zakupionego w sklepie internetowym. Ten sernik to uczta dla kubków smakowych. Idealny z gorzką , dobrej jakości kawą. Świetny na spotkanie z dobrą koleżanką. Przy takim serniku można się oddac plotkim lub jak w naszym przypadku z Judytą, pogadać jak zrobić świece ozdobne

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek zbożowych (pełnoziarnistych lub owsianych)
  • 30 g masła (roztopionego)

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 ml kwaśniej śmietany
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego

Mus pistacjowy:

  • 1 słoiczek (około 200 g kremu pistacjowego *)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
  • 5 listków żelatyny

Ponadto do dekoracji:

  • garść posiekanych pistacji niesolonych
  • rafaello

Sposób wykonania / Instructions:

Składniki na spód:

  • Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  • Do tortownicy o średnicy 23 cm wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.

Składniki na masę serową:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
  • Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Mus pistacjowy:

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W misie miksera umieścić krem pistacjowy i serek mascarpone. Zmiksować do połączenia, by nie było widać grudek mascarpone. Do letniej żelatyny dodać łyżkę masy pistacjowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać. Pilnować, żeby nie było grudek. Zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
  • W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy pistacjowej, w dwóch partiach i delikatnie wymieszać do powstania konsystencji musu.
  • Gotowy mus pistacjowy przełożyć na wystudzony sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.

Ponadto do dekoracji:

  • Po schłodzeniu sernik udekorować.
  • *

https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-pistacjowym