Bez kategorii

Sernik z musem mango

Sernik z musem mango. Mocno czekoladowy spód, kremowy sernik na zimno, mus mango i galaretka. Mogę tylko napisać, że to było przepyszne.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na czekoladowy spód

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g masła

Do nasączenia

  • rum
  • woda

Na sernik na zimno

  • 1000 ml białego, kremowego serka typu Philadelphia
  • 300 gr białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 12 listków żelatyny
  • 1/4 szkl drobnego cukru

Na mus mango

  • 1300 ml pulpy mango z puszki
  • 13 listków żelatyny
  • Na wierzch
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa

Sposób wykonania / Instructions:

Na czekoladowy spód

  • Jajka ubić z cukrem na kremową, puszysta masę. W rondelku umieścić masło, czekoladę i mleko. Zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
  • Wszystkie składniki połączyć i wylać do blachy o wymiarach 24 cm/30 cm. Piec 50 min w 180 st. Po wystudzeniu ciasta ściąć wierzch. Nasączyć według uznania. U mnie był to rum wymieszany z wodą.

Na sernik na zimno

  • W misie miksera połączyć ser z cukrem.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej, ciepłej żelatyny dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wylać na czekoladowy spód i wstawić do lodówki do stężenia.

Na mus mango

  • W rondelku podgrzać pulpę z mango.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej, ciepłej żelatyny dodać pulpę mango i wymieszać na jednolitą masę. Przestudzone mango wylać na warstwę sernika. Wstawić do lodówki do stężenia.

Na wierzch

  • Zrobić galaretkę według instrukcji na opakowaniu i lekko tężejącą wylać na mus mango. Wstawić do lodówki do stężenia.