Ciasta Serniki

Seromak z białego maku

 

Składniki

Kruchy spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa makowa :

  • 350 g białego maku
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miałkiego cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 3 białka, ubite na sztywną pianę

Na masę serową:

  • 500g białego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 100g gęstej śmietany 18%
  • 60g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1/2 opakowania budyniu
  • 3 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie
Kruchy spód
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić kruszonką (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor
Masa makowa 
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem . Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
W misie wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.
Masa serowa
Miękkie masło zmiksować na pusztystą mase . Dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Nie przerywając miksowania dodawać najpierw ser a potem śmietanę i kolejno po jednym jajku oraz budyń. Masę doprawić sokiem i skórką z cytryny oraz wanilią. Gotową masę wyłożyć na masę makową i wyrównać

Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 60-70 minut. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia trzeba skontrolować czy wierzch nie przypieka się zbytnie i ew. przykryć z wierzchu arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku

*Podane składniki wystarczą na tortownicę . Na zdjęciach są jeszcze serca makowo – serowe . Na nie potrzebna jest dodatkowa masa makowa i serowa .

Sernik5

Sernik3.jpg

Sernik4.jpg

Sernik1.jpg

Serca makowo serowe

Sernik8

Sernik9.jpg

Sernik7.jpg