Ciasta

Serowy zawijaniec ze śliwkami

Serowy zawijaniec ze śliwkami. Przepis na to ciasto wypatrzyłam u jednej znajomej, która robi obłędne zdjęcia swoich potraw. Sam przepis wyglądałam na prosty w wykonaniu, dlatego zdecydowałam się z niego skorzystać. Pyszny w smaku. Wilgotny zawijaniec nadziany śliwkami węgierkami. U mnie dodatkowo polany lukrem i posypany pokruszony pistacjami. Odkąd wpadłam na ten przepis, zdążyłam go już kilka razy zrobić 🙂 Pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 250 g kremowego serka (mascarpone lub zmielony twaróg)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 10 dużych śliwek pokrojonych na kawałki + 2 łyżki cukru
  • dodatkowo
  • lukier
  • pokruszone pistacje

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na oproszonym mąką blacie na prostokąt. Uważać, żeby nie rozwałkować zbyt cienko. Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki i posypać cukrem. Zwinąć w roladę.Przełożyć na papier do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min
  • Rada ode mnie. Jak piekłam za pierwszym razem ciasto mi się się rozeszło po bokach. Za drugim razem z obu stron ciasta ustawiłam foremki do keksa, co pozwoliło zachować formę rolady.

źródło inspiracji https://zenwkuchni.com/serowy-zawijaniec-ze-sliwkami/