Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Śledzie z patelni podawane na sałatce z buraków i komosą ryżową

Ta sałatka z buraków podbiła moje serce. A to dzięki dodatkowi suszonych śliwek i powideł śliwkowych. Do tego komosa, która nie tylko jest zdrowa ale tez bardzo smaczna. Całość w połączeniu ze śledziem tworzy przyjemny obiad

Na komosę

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy

 

Komosa : na sicie pod kranem opłukać komosę. Do garnka wlać 1 i ½ szklanki bulionu.Wsypać  kaszę i zagotować. Trzymać na gazie przez 2 minuty, wyłączyć gaz i zostawić komosę pod przykryciem, żeby napęczniała

 

Na sałatkę z buraków ze śliwkami suszonymi

  • 2 upieczone lub ugotowane buraki
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść pokruszonych pistacji
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • ½ pęczka kopru
  • Sol
  • pieprz

Buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone na drobna kostkę suszone śliwki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , pistacje.Dodać śmietanę, powidła i koper .Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać

Na śledzie

  • śledzie 500 gram
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • olej rzepakowy 4-5 łyżek
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól morska

 

Śledzie oczyścić. Odciąć głowy, ogony i wszystkie płetwy. Dokładnie umyć i osuszyć.Tak przygotowane śledzie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Następnie doprawić solą morską i białym pieprzem do smaku. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku. Smażyć aż czosnek zacznie się złocić i odda swój smak a następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące. Smażyć na  czosnkowym oleju i z obu stron na złocisty kolor przez 5-6 minut z każdej.

Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu

P1015255.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA