Drugie dania

Sos z suszonych pomidorów podany z makaronem i tuńczykiem – Sundried tomato sause with pasta and tuna chunks

Sos z suszonych pomidorów podany z makaronem i tuńczykiem. Miałam bardzo zabiegany dzień,  a że jeść trzeba, to trzeba było wymyśleć coś na szybko, ze składników, które miałam w kuchennej szafce. Powstało więc nie tylko danie w bardzo krótkim czasie, ale też i bardzo smaczne. 

Na sos 

⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ 1 łyżka masła
⦁ 1/2 pora
⦁ 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
⦁ 2 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów
⦁ 8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
⦁ 150 g pomidorków koktajlowych
⦁ sol, pieprz do smaku

Na rozgrzanej patelni rozpuścic masło i oliwę. Na tłuszczu zeszklic pokrojonego w kostke pora. Dodac pokrojonek w paski suszone pomidory z zalewy oraz pomidrowe pesto. Dusic około 10 min. Doprawić pieprzem.Dodać śmietankę i zagotować.

 

Dodatkowo:

dowolny, ugotowany makaron i puszka tunczyka

U mnie sos podawany z makaronem rurki, tuńczykiem z puszki i pieczoną papryką.

ENGLISH VERSION 

For sauce 

⦁ 1 tablespoon of oil
⦁ 1 tablespoon of butter
⦁ 1/2 leek sliced
⦁ 1/3 cup of single cream
⦁ 2 tablespoons of red pesto from sundried tomatoes
⦁ 8 dried tomatoes chopped
⦁ 150 g of cherry tomatoes halved

Pour the butter and oil in the hot pan. Add sliced leek and saute for a few minutes. Add chopped, sundried tomatoes and tomato pesto. Simmer about 10 min. Season with pepper. Add single cream and bring to a boil.

Additionally: cooked pasta and tuna chunks from a can

Serve it pasta and tuna chunks.