Drugie dania

Kluski parowe z jagodami

Kluski parowe z jagodami. Danie mojego dzieciństwa. Puszyste kluski parowe nadziewane jagodami bądź truskawkami podane z sosem jagodowym, kwaśną smietaną i świeżymi owocami. Smak dzieciństwa i smak lata.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 25 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kluski na parze

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1 (5 łyżki masła roztopionego i przestudzonego)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Na zaczyn:
  • ok. 15 g drożdży świeżych lub 7 gram drozdzy suchych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szkl mleka (2%)
  • 1,5 łyżeczka cukru

Dodatkowo

  • 500 gr jagód
  • cukier opcjonalnie
  • sos jagodowy
  • kwaśna śmietana
  • świeże owoce

Sposób wykonania / Instructions:

  • Do wyrabiania ciasta można też użyć maszyny do wyrabiania chleba. Wtedy umieścić zaczyn z pozostałymi składnikami w misie maszyny do chleba i nastawić na program dough ( 1.5 h )
  • W misce połączyć ciepłe mleko (nie gorącz drożdżami, mąką i cukrem, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  • W dużej misce umieścić pozostałą mąkę, sól, i jajko, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać.
  • Na koniec wlać masło i wyrabiać do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się zwarte i elastyczne.
  • Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 – 50 min.
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć ręką na placek. Do środka włożyć jagody i wsypać odrobinę cukru. Formować z nich kulki wielkości średnich pączków.
  • Układac je na stolnicy oprószonej mąką. Nastepnie przykryć kluski ściereczką i zostawić
  • na 10 – 15 min do ponownego podrośnięcia.
  • Do garnka wlać wrzątek i nałożyć duży kawałek gazy, sznurkiem lub mocną kuchenną nicią obwiązać brzeg tak żeby gaza trzymała się i po nałożeniu klusek nie wysunęła się spod nici. Gaza nie może dotykać do wody.
  • Wyrośniete kluski układać na gazie w sporych odstępach od siebie (bardzo rosną!) i przykryć szczelnie pokrywką. Parować około 10 minut – ten czas będzie zależał od wielkości klusek.
  • U mnie kluski podane z jagodowym sosem, kwaśną śmietaną i świeżymi owocami.