Drugie dania

Kluski ( Buchty ) parowe z gulaszem

Kluski ( Buchty ) parowe z gulaszem. Wieki całe nie robiłam klusek na parze. Rożnie się je w określonych rejonach nazywa. U mnie mówiło się kluski parowe. Znam też nazwę buchty czy parowańce. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że smaczne. Można i w wersji wytrawnej, jak u mnie. Można i na słodko ze śmietaną i owocami. Mnie bliższa jest wersja na słono. Najbardziej lubię ten moment kiedy można taką buchtą ścierać sos z talerza. Wszystkie te dobroci wsiąkają w środek i jest prawdziwa eksplozja smaków.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 20 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gulasz

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 200 g suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 150 ml czerwonego wina
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • Przyprawy do smaku
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • gorczyca
  • cząber
  • kmin rzymski
  • majeranek
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna jałowca

Na kluski parowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1 (5 łyżki masła roztopionego i przestudzonego)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • na zaczyn:
  • ok. 15 g drożdży świeżych lub 7 gram drozdzy suchych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczka cukru

Sposób wykonania / Instructions:

Na gulasz

  • Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić, wypłukać .Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Podsmażone mięso przełożyć do garnka . Dodać grzyby i suszone śliwki .Podlać winem i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie (około godziny), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i nadal gotować aż mięso odparuje nadmiar płynu . Dodać do smaku powidła śliwkowe. Powidła powinny lekko zagęścić sos.

Na kluski parowe

  • Jeśli używamy drożdzy świeżych, w pierwszej kolejności zrobić rozczyn.
  • W misce połączyć ciepłe mleko (nie gorące) z drożdżami, mąką i cukrem, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  • Do wyrabiania ciasta można też użyć maszyny do wyrabiania chleba.
  • W dużej misce połączyć pozostałą mąkę, sól, i jajko, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ręką.
  • Na koniec wlać masło i wyrabiać do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się zwarte.
  • Uformować ciasto w kulę, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 – 50 min.
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki.Formować z nich kulki wielkości średnich pączków.
  • Układac je na stolnicy oprószonej mąką. Nastepnie przykryć kluski ściereczką i zostawić
  • na 10 – 15 min do ponownego podrośnięcia.
  • Do garnka wlać wrzątek i nałożyć duży kawałek gazy, sznurkiem lub mocną kuchenną nicią obwiązać brzeg tak żeby gaza trzymała się i po nałożeniu klusek nie wysunęła się spod nici. Gaza nie może dotykać do wody.
  • Wyrośniete kluski układać na gazie w sporych odstępach od siebie (bardzo rosną!) i przykryć szczelnie pokrywką. Parować około 10 minut – ten czas będzie zależał od wielkości klusek.
  • Można zjeśc sam gulasz z kluskami. Ja dodatkowo podałam z sałatka z awokado