Nie jestem fanem steków ale w domu taki jeden sobie zażyczył i trzeba było się z nim zmierzyć . Nie będę ściemniać , że się znam na przyrządzaniu steków bo robiłam pierwszy raz w życiu . Inspirację zaczerpnęłam z programu Doradca Smaku . Trochę zmodyfikowałam pod własne potrzeby . San stek zrobiłam według przepisu i podobno wyszedł lekko za suchy . No nic pierwsze koty za płoty .Kolejnym razem będę go smażyć trochę krócej . Całe życie się człowiek podobno uczy
Składniki:
Steki
- 400 g steka z antrykotu
- 50 g masła
- Olej rzepakowy
- Tymianek
- Rozmaryn
- Kolorowy pieprz
Steki wyjąć z lodówki i odstawić na chwilę. Deskę do krojenia posypać tymiankiem, kolorowym pieprzem oraz rozmarynem. W tak przygotowanych przyprawach obtoczyć steki.
Steki smażyć po ok. 1 min z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia na steki ułożyć kawałki masła. Gotowe steki przełożyć na deskę, aby odpoczęły. Posolić
Puree z groszku
- 400 g zielonego groszku mrożonego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty, można dodać świeżą
Groszek ugotować tak aby był miękki, ale zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Przy pomocy blendera przetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli trzeba dodać masła.
Sałatka z ciecierzycy
- 200 g ciecierzycy namoczonej i ugotowanej na miękko
- 100 gram soczewicy z puszki
- Pęczek natki pietruszki
Do ciecierzycy dodać soczewicę i posiekaną natkę pietruszki, sól morską, kolorowy pieprz oraz odrobinę oleju.
Steki ułożyć na groszkowym puree .Podawać z sałatką z ciecierzycy i warzywnymi chipsami
Źródło inspiracji
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/384460/doradca-smaku-v-stek-z-antrykotu-z-ciecierzyca-odc.-3.html