Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Stek z ciecierzycą i pure z groszku podawane z chipsami warzywnymi

Nie jestem fanem steków ale w domu taki jeden sobie zażyczył i trzeba było się z nim zmierzyć . Nie będę ściemniać , że się znam na przyrządzaniu steków bo robiłam pierwszy raz w życiu . Inspirację zaczerpnęłam z programu Doradca Smaku . Trochę zmodyfikowałam pod własne potrzeby . San stek  zrobiłam według przepisu i podobno wyszedł lekko za suchy . No nic pierwsze koty za płoty .Kolejnym razem będę go smażyć trochę krócej . Całe życie się człowiek podobno uczy

Składniki:

Steki

  • 400 g steka z antrykotu
  • 50 g masła
  • Olej rzepakowy
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Kolorowy pieprz

Steki wyjąć z lodówki i odstawić na chwilę. Deskę do krojenia posypać  tymiankiem, kolorowym pieprzem oraz rozmarynem. W tak przygotowanych przyprawach obtoczyć steki.

Steki smażyć po ok. 1 min z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia na steki ułożyć kawałki masła. Gotowe steki przełożyć na deskę, aby odpoczęły. Posolić

Puree z groszku

  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty, można dodać świeżą

 

Groszek ugotować tak aby był miękki, ale zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Przy pomocy blendera przetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli trzeba dodać masła.

Sałatka z ciecierzycy

  • 200 g ciecierzycy namoczonej i ugotowanej na miękko
  • 100 gram soczewicy z puszki
  • Pęczek natki pietruszki

Do ciecierzycy dodać  soczewicę i posiekaną natkę pietruszki, sól morską, kolorowy pieprz oraz odrobinę oleju.

Steki ułożyć na groszkowym puree .Podawać z sałatką z ciecierzycy i warzywnymi chipsami

P1013115.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Źródło inspiracji

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/384460/doradca-smaku-v-stek-z-antrykotu-z-ciecierzyca-odc.-3.html