Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Strączkowe warzywa z patelni , z piersią z kurczaka i orzechami nerkowca

Składniki
Warzywa

  • 200 gram długich brokułów
  • 200 gram fasoli szparagowej
  • 100 gram groszku cukrowego
  • 100 gram zielonej fasoli soi
  • 100 gram orzechów nerkowca
  • Ocet balsamiczny opcjonalnie
  • Sok z cytryny
  • Długie brokuły
    Broccolini.jpg
    Zioła
  • Bazylia
  • Granulowany czosnek
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Sól

Orzechy zblanszować . Brokuły , fasolę i groszek cukrowy umyć, odciąć nożyczkami końce z fasoli . Do garnka wlać 5 cm wody, zagotować. Ostrożnie włożyć koszyk do gotowania na parze, wsypać warzywa  i gotować ok 5 minut . Przełożyć do miski i odstawić. Na patelni podgrzać oliwę, dodać ugotowane al dente warzywa. Dorzucić zieloną fasolę soi i orzechy . Smażyć 3 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny i ocet balsamiczny.Doprawić ziołami . Wymieszać całość i po 2 minutach ściągnąć z ognia .

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Sól i pieprz
  • Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
  • Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
  • Oliwa 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny 2 łyżki

Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C  . W naczyniu żaroodpornym umieścić  filety razem z marynatą i piec  około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.
Pierś podawać z warzywami z patelni . U mnie dodatkowo duży kuskus
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA