Ciasta

Truskawkowa kostka

Truskawkowa kostka. Ciasto idealne. Mocno truskawkowe. Mus z dodatkiem całych truskawek. Słodkie i lekko kwaskowe jednocześnie. Aksamitny, pyszny mus. Spód ciasta nasączony cytrynowym likierem limoncello. Wilgotny i intensywnie cytrynowy. Całość silnie uzależniająca.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 20 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwasnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 3/4 szkl likieru limoncello
  • 1/4 szkl przegotowanej wody

Na truskawkowy mus

  • 1000 g truskawek pokrojonych w kostkę
  • 1/2 szkl cukru
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 15 listków żelatyny
  • 700 gr świeżych truskawek pokrojonych w grubszą kostkę
  • sok z 1 cytyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijac mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę i proszek do pieczenia
  • Do formy o wymiarach 24cm/32cm, wylać ciasto. Piec około 45min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
  • Po wystudzeniu ściąć wierzch i nasączyć limoncello wymieszanym z wodą

Na truskawkowy mus

  • Truskawki miksować blenderem razem z sokiem z cytryny na puree. Przełożyć do garnka, dodać cukier i mieszając podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do ciepłego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Do puree z truskawki dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Sprobowac i w razie konieczności dodać cukier. Warstwę musu połączyć z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania