Bez kategorii

Stromboli z sosem pomidorowym i bakłażanem

Stromboli z sosem pomidorowym i bakłażanem. Pomysł na stromboli podpatrzyła u jednego z kolegów na grupie kulinarnej. Uwielbiam pizzę czy calzone i ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu. Stromboli to takie ciasto na pizze nafaszerowane smakowitymi dodatkami i zwinięte w roladę. Fajnie się prezentuje i obłednie smakuje. U mnie z dodatkiem domowej roboty sosu pomidorowego, nadzienia z pieczarek oraz bakłażana, dodatku plastrów szynki i wędzonej mozarelii.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na sos pomidorowy

  • 400 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo

  • 2 bakłażany
  • 200 gr brązowych pieczarek pokrojonych w grubsza kostkę
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • sól (pieprz, czosnek, zioła prowansalskie)
  • 2 kulki wędzonej mozarelli pokrojonej w plastry
  • kilka plastrów szynki
  • roztrzepane jajko

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na 2 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować 2 prostokąty

Na sos pomidorowy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę
  • Na pieczarki z bakłażanem
  • Bakłażana skropic oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45, aż skórka będzie mocno spieczona.
  • Po przestygnięciu obrać ze skórki i miąższ odłozyć do miski
  • Na patelni z olejem podsmazyć cebule z pieczarkami. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Dusić do odparowania płynu. Przestudzone wymieszac z bakłażanem

Na stromboli

  • Rozwałkowane ciasro posmarować sosem pomidorwym, następnie ułożyć plastry szynki, na to nadzienie pieczarkowo – bakłażanowe i na koniec plastry mozarelli
  • Następnie zwinąć ciasno ciasto w rulon po dłuższej stronie.
  • Nasmarować górę jajkiem i lekko ponacinać
  • Włożyć blaszkę ze stromboli, do piekarnika nagrzanego do 200 – 220 stopni, na ok. 30 minut lub do momentu, kiedy góra się spiecze.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić z 10 minut do przestygnięcia, pokroić na kawałki

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować stromboli

źródło inspiracji

https://rafalcook.com/2020/05/15/stromboli/?fbclid=IwAR1jbEtbh8r1UtchNs9PRjgkgKrv3FOnYuh9NmWSFMkQEnXEccLa-GHtw00