Ciasta

Strucla Stollen

Strucla Stollen. Kiedys kupowałam stollen w sklepie. Było kilka, które sprzedawały całkiem przyzwoite. Jakoś sama nie mogłam się zmobilizować do zrobienia. Przełamałam się w tym roku i już tej sklepowej nie kupię 🙂 Moja jest nafaszerowana rodzynkami, migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Bakalie były wczesniej moczone w rumie. Do tego marcepanowe nadzienie i jesteśmy w raju 🙂

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na strucle ( 2 sztuki )

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 85 g drobnego cukru do wypieków
  • 7 g drożdży suchych
  • 2 duże jajka (lekko roztrzepane)
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 g masła (roztopionego)
  • 1 łyżeczka soli

Na nadzienie

  • 260 g rodzynków
  • 115 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 115 g posiekanych obranych migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu lub kardamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki rumu

Dodatkowo

  • 400 g masy marcepanowej (podzielonej na pół i uformowanej w wałeczki)
  • 140 g masła do posmarowania (roztopionego)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania / Instructions:

Na nadzienie

  • Bakalie wymieszać z przyprawami, dodać 2 łyżki rumu, odstawić

Na strucle

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe skłdniki. Dopiero na koniec wlać masło. Wyrobić ciasto, tak, było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę. Ciasto umieścić w oprószonej mąką misce, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości
  • Ciasto wyrobić i rozwałkować na grubość około 2,5 cm. Na cieście rozsmarować bakalie. Zagnieść tak, by bakalie połączyły się z ciastem. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąty ok 2,5 cm. Na środku każdego położyć wałeczek z 200 g marcepanu. Zwinąć ciasto w roladę. Zamknąć boki.
  • Ciasto ułożyć na wyłożonej papierem blaszce (lub wysmarowanej tłuszczem), przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Upieczone ciasto obficie posmarowac roztopionym masłem. Wystudzone posypac cukrem pudrem

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.