Drugie dania

Gołąbki z białą kaszą gryczaną, mięsem mielonym i pieczarkami

Gołąbki z białą kaszą gryczaną, mięsem mielonym i pieczarkami. Przyznaję się bez bicia, że gołąbki to jedno z moich ulubionych dan obiadowych. Mogę je jeść z rożnymi nadzieniami i wymyślam coraz to nowe połączenia. Tym razem mamy gołąbki z moją ulubiona, białą kaszą gryczaną. Duszone w sosie śmietanowym. W takiej postaci można je jeść jako samodzielne danie. Ja jednak dla gości podałam z osobno zrobionymi polędwiczkami wieprzowymi z sosem grzybowym

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gołąbki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 200 gr brązowych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 300 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1200 ml kwaśniej śmietany
  • sól i czarny pieprz

Na sos grzybowy

  • 100 gramów suszonych grzybów (namoczonych w wodzie)
  • 250 gramów pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula
  • 250 ml gęstej śmietanki
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Na polędwiczki wieprzowe

  • 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
  • grubo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy

Sposób wykonania / Instructions:

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na maśle usmażyć drobno poszatkowanę cebule i pieczarki.
  • W misce wymieszać mięso z cebulą i pieczarkami, kaszą gryczaną i dwoma jajkami. Doprawic do smku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyc gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać śmietaną wymieszanąz wodą. Dusić ok 90 min. Po ugotowaniu wyjąć gołąbki a liście i sos śmietanowy zblendowac na gładki sos. W sosie umieścic gołąbki. Podgrzać i podawac.
  • Gołabki można podawac jako samodzielne danie. U mnie podane z polędwiczkami w sosie grzybowym

Na sos grzybowy

  • Na oleju z masłem zeszklić cebulę, następnie dodać odsączone suszone grzyby i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino i wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
  • Na koniec dodać śmietankę.

Na polędwiczki wieprzowe

  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć.
  • Na patelnię wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola.
  • Mięso przełożyc do sosu grzybowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa.