Drugie dania

Pierś z kury w paprykowej potrawce


Pierś z kury w paprykowej potrawce. Delikatna piers z kurczaka duszona w mocno paprykowej potawce ze słodkiej papryki. Smak potrawki podkręcaja suszone pomidory. Całość podana z ryżem i awokado.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 55 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 6 papryk : czerwona, pomarańczowa, żółta
  • 1 por pokrojony w talarki
  • 6 suszonych pomidorów pokrojonych na male kawałki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • olej
  • sol
  • pieprz
  • 3 piersi z kury pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pora i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek. Dodać bulionu. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pierś pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na oleju podsmażyć pierś do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną pierś przełożyć do paprykowej potrawki i dusić razem około 25 min.
  • Podawać z ryżem i awokado.