Drugie dania Sałatki

Sałatka z batatów, oliwek, pomidorów i buraków z piersią z kurczaka

Sałatka z batatów, oliwek, pomidorów i buraków z piersią z kurczaka. Pyszna, kolorowa i smaczna sałatka z dodatkiem kremowego sosu musztardowo- miodowego z dodatkiem gęstej śmietanki.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sałatkę

  • 2 bataty (obrane i pokrojone w kostkę)
  • sól (pieprz, 1 łyżka oliwy, szczypta płatków chili)
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 100 g mixu sałat
  • garśc czarnych oliwek pokrojonych w plastry
  • 1 upieczony burak pokrojony w kostkę
  • garść pokrojonego drobno szczypioru
  • garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plastry

Na sos do sałatki

  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml smietany kremówki

Na pierś z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Sposób wykonania / Instructions:

Na sałatkę

    Na sos do sałatki

    • Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili
    • Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości.
    • Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.Buraka pokroić w kostkę
    • Na półmiskach wyłożyć sałatę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty , awokado, buraka , szczypior, pomidory i oliwki.
    • Wymieszać składniki sosu i umieścic w malym rondelku. Zagotowac i odstawic do zgestnienia. Wystudzonym polać sałatkę.

    Na pierś z kurczaka

    • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
    • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę. Przed podaniem pokroic w plastry.