Świąteczne śledzie ze śliwkami suszonymi i pasta tagine. Pyszna propozycja na wigilijny stół. Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek, rodzynek, powideł śliwkowych i pasty tagine. Ostre, lekko słodko kwaśne i uzależniające. Koniecznie spróbujcie.
⦁ 8 filetów śledziowych najlepiej matiasów
⦁ 3 średnie cebule pokrojone w plastry
⦁ 50 g śliwek kalifornijskich
⦁ garśc rodzynek
⦁ 2 łyżki cukru cukru trzcinowego
⦁ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
⦁ 2 łyżki pasy tagine
⦁ 1 łyżka powideł śliwkowych
⦁ szczypta lub dwie soli
⦁1/ 2 łyżeczki cynamonu
⦁ szczypta lub dwie mielonych goździków
⦁ 5 kulek ziela angielskiego
⦁ 3 liście laurowe
⦁ olej około 100 ml
Śledzie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kawałki.
Cebule zeszklić na oleju posypaną solą. Musi być miękka, ale nie przypalona. Na koniec dodać cynamon, cukier, koncentrat i goździki. Mieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Pokrojone na kawałki płaty śledziowe ułożyć w misce, dodać cebulę, śliwki, rodzynki, koncentrat pomidorowy, paste tagine i powidła. Dodać przyprawy oraz olej . Wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć ciasno w słoiku. Zostawić na minimum 24 godziny.