Ciasta

Świąteczny sernik z polewą żurawinową

Świąteczny sernik z polewą żurawinową. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Według opisu sernik powinien wyjść prosty jak stół. Przyznam się szczerze, że ja z sernikami w których dodaje się ubite białko jestem na bakier. Nigdy nie wyszedł mi ten sernik taki, jaki powinien. Od dłuższego czasu poszukuję sernika idealnego. Ten jest pyszny, wilgotny i puszysty jednocześnie. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam. Otrzymałby miano idealnego gdyby nie pękł mi na środku podczas pieczenia. Pięknie wyrósł i niedużo opadł ale jednak pękł. Niedoskonałości pokryła polewa żurawinowa. W smaku rewelacyjny i już wiem, że jeszcze do niego wrócę.

Jak już jesteśmy w klimatach świątecznych, to tu podrzucam pomysł na barszcz czerwony z uszkami . Polecam

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 20 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sernik

  • 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (36%, schłodzonej)

Polewa żurawinowa

  • 300 gramów żurawiny świeżej bądź mrożonej
  • 100 gramów cukru

Sposób wykonania / Instructions:

Na sernik

  • Z tej ilości składników wyszedł mi sernik w tortownicy 24 cm i 3 mini serniczki w papilotkach.
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W dużej misce umieścić miękkie masło masło i utrzeć na puszystą, białą masę. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając.
  • W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
  • Do masy serowej dodać mąkę pszenną i budyń. Zmiksować tylko do połączenia się składników.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę.
  • Do masy serowej dodać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i bakalie i delikatnie wymieszać.
  • Tortownice o szerokości 24 cm wysmarować masłem. Przełożyć masę serową, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki.
  • Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem.

Polewa żurawinowa

  • Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Wymieszać, zagotować, pogotować kilka minut lub do momentu kiedy wszystkie żurawiny popękają i zmiękną. Zdjąć z palnika, zblendować na gładką masę. Wystudzić. Żurawinowym puree posmarować sernik. Udekorować według uznania

 

 

żródło inspiracji

 

https://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny