Śniadanie Uncategorized

Szakszuka z ciecierzycą i angielską kiełbasą cumberland.

 

Szakszukę robiłam już nie raz.  Nigdy mi się jednak nie znudzi, bo za każdym razem można ją robić z innymi dodatkami. Bazą są pomidory, papryka i aromatyczne zioła. W tym pomidorowo paprykowym sosie jajka. Z dodatkami możecie poszaleć według własnych upodobań. U mnie tym razem ciecierzyca i angielska kiełbasa cumberland

2 czerwone papryki pokrojone w kostkę

  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • czerwona  cebula
  • ciecierzyca puszka 200 gram
  • Pomidory w puszce ok 400 gram
  • Cumberland kiełbasa ( może być inna )
  • pęczek kolendry
  • garść posiekanego szczypioru
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • pomidory suszone kilka sztuk
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • 5 jaj
  • Wykonanie
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać kiełbasę. Jak kiełbasa ładnie się zrumieni dodać pomidory w puszce , ciecierzycę, kminek, papryki  i delikatnie wszystko wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i suszone pomidory . Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję.

P1010791.JPG

P1010793.JPG