Śniadanie

Szakszuka z ciecierzycą i angielską kiełbasą cumberland.

Szakszukę robiłam już nie raz.  Nigdy mi się jednak nie znudzi, bo za każdym razem można ją robić z innymi dodatkami. Bazą są pomidory, papryka i aromatyczne zioła. W tym pomidorowo paprykowym sosie jajka. Z dodatkami możecie poszaleć według własnych upodobań. U mnie tym razem ciecierzyca i angielska kiełbasa cumberland

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 czerwona  cebula
  • 200 gramów ciecierzycy w puszce
  • 400 gramów pomidorów w puszce
  • kiełbasa (może być inna)
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 garść posiekanego szczypioru
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • 5 jaj

 

P1010793.JPG