Śniadanie

Szakszuka z tuńczykiem – Shakshouka with tuna

Szakszuka z tuńczykiem. Ja już nie raz pisałam,  ze szakszuka to moje ulubione danie śniadaniowe. Uwielbiam to połączenie duszonej papryki, pomidorów i przypraw. W tym duszone jajka. Tym razem szakszuka z tuńczykiem. Pyszne, pożywne śniadanie.

 

⦁ 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
⦁ 3 posiekane ząbki czosnku
⦁ biała cebula
⦁ świeży zielony groszek 200 gram
⦁ Pomidory w puszce ok 400 gram
⦁ Tuńczyk puszka 200 gram
⦁ pęczek kolendry
⦁ garść posiekanego szczypioru
⦁ pomidorki koktajlowe kilka sztuk
⦁ pomidory suszone kilka sztuk
⦁ 2 łyżeczki kminku
⦁ łyżeczka papryki wędzonej
⦁ gałka muszkatałowa
⦁ kurkuma
⦁ olej
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ 5 jaj

Wykonanie

Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać paprykę pokrojoną w plastry. Dusić na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodać pomidory w puszce , zielony groszek , kminek, delikatnie wszystko wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i suszone pomidory . Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję.Pod koniec dodać tuńczyka. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem

Shakshouka with tuna

⦁ 2 red peppers diced
⦁ 3 chopped cloves of garlic
⦁ white onion
⦁ fresh green peas 200 grams
⦁ Canned tomatoes 400 grams
⦁ Tuna can 200 grams
⦁ bunch of coriander finely chopped
⦁ a handful of chopped chives
⦁ 8 cherry tomatoes
⦁6 dried tomatoes
⦁ 1 teaspoon of cumin
⦁ teaspoon of smoked pepper
⦁ nutmeg
⦁ turmeric
⦁ oil
⦁ pepper
⦁ salt

Heat a deep frying pan on medium. Slowly warm olive oil in the pan. Add chopped onion, sauté for a few minutes until the onion begins to soften. Add garlic and continue to sauté till mixture is fragrant.
Add the diced bell pepper, sauté for 5-7 minutes over medium until softened.
Add canned and fresh tomatoes to pan, stir until blended. Add spices , stir and simmer over medium heat for 5-7 minutes until it starts to reduce. Add dried tomatoes
Crack the eggs, one at a time, directly over the tomato mixture, making sure to space them evenly over the sauce.
Cover the pan. Allow mixture to simmer for 10-15 minutes, or until the eggs are cooked and the sauce has slightly reduced. Before serving add fresh green peace and tuna chunks.