Ciasta

Szarlotka tatrzańska – Apple cake

Szarlotka tatrzańska. Sezon na jabłka w pełni, więc musiałam wypróbować przepis na pięknie wyglądająca szarlotkę. Jej piękny wygląd to zasługa cienko pokrojonych jabłek w plasterki. Jabłka wymieszane z brązowym cukrem i cynamonem. Prosto i smacznie.

 

 

Składniki na kruche ciasto:

⦁ 500 g mąki pszennej

⦁ 250 g zimnego masła

⦁ pół szklanki cukru pudru

⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

⦁ 2 żółtka

⦁ 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. 2/3 ciasta użyc na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), ponakłuwać i wstawić do lodówki na około 30 – 60 minut. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki.

Składniki na masę jabłkową:

⦁ 3 kg jabłek odmiany szarlotkowej (np. szara reneta, antonówka, w UK: red apple )

⦁ 2 – 3 łyżeczki cynamonu

⦁ brązowy cukier do smaku

⦁ bułka tarta

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (uzyłam mandoliny ). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć zamrożoną część (1/3) ciasta.

Piec około 60- 80 minut w temperaturze 160 – 180ºC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ingredients :

⦁ 500 g of plain flour

⦁ 250 g of cold butter chopped

⦁ half a cup of icing sugar (125 g )

⦁ 2 teaspoons of baking powder

⦁ 2 egg yolks

⦁ 2 tablespoons of sour cream 18%

Sieve the flour and salt into a bowl.

Rub in the butter until the mixture resembles fine breadcrumbs. Add sugar, baking powder.

Add the sour cream and yoks to the flour mixture.Use your hand to firm up the mixture.

Divide the pastry into 2/3 and 1/3. Take 2/3 of pastry and roll it out so that it is big enough to cover anput a 25 x 40 cm size cake bakiing form (previously lined with baking paper). Put in the fridge for about 30 – 60 minutes. Put the rest of the dough into the freezer.

In the menawhile :

⦁ 3 kg of apple ( in UK: red apple)

⦁ 2 – 3 teaspoons of cinnamon

⦁ brown sugar to taste

⦁ bread crumbs

Quarter, core, peel and slice the apples about 2 mm thick.I used mandoline slicer. Pat the apples dry with kitchen paper, and tip them into the bowl with the cinnamon-sugar mix. Give a quick mix with your hands.

Sprinkle the chilled pastry batter with breadcrumbs (a few spoons) to absorb excess moisture from the apples. Bake for about 10 – 15 minutes at 180 ° C. Cover the pastry with the sliced apples.Lay them lay evenly making layers. On the top grate the frozen part (1/3) of the pastry.

Bake for about 60-80 minutes at a temperature of 160 – 180ºC. After cooling, dust with powdered sugar.