Drugie dania Zupy

Szkocka zupa cullen skink

Szkocka zupa cullen skink ( z wędzoną rybą plamiak ). Przyznam, ze rzadko jadam zupy w których głównym bohaterem jest ryba. Zupa bardzo łatwa w wykonaniu. Dodatkowym jej atutem jest fakt, że przygotowuję się ja naprawdę szybko. W krótkim czasie mamy naprawdę smaczną, aromatyczna zupę z dodatkiem wędzonej ryby.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na zupę

  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 8 małych ziemniaków
  • 300 ml bulionu
  • 250 g wędzonej ryby plamiak
  • 250 ml mleka pełnotłustego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża pietruszka

Sposób wykonania / Instructions:

Na zupę

  • Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Nie pozwolić, żeby cebula zbrązowiałą podczas duszenia. Dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki, bulin i doprowadzić do wrzenia. Gotwac około 15 minut.
  • Międzyczasie w innym rondelku zalać ryb mlekiem i gotować około 5 minut.Wyjąć z mleka i odstawić do ostygnięcia. Jak ryba będzie wystudzona, podzielić na mniejsze kawałki.
  • Dodac mleko i kawałki ryby do garnka w którym gotowała sie cebula i ziemniaki.Gotowac razem kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypac pietruszką.