Szpiankowe naleśniki z nadzieniem z buraka. Propozycja dla tych, co sa na bakier z mięsem lub po prostu chcą zjeść dla odmiany danie bez mięsa. Danie kusi kolorami. Pięknie zielone, szpinakowe naleśniki z nadzieniem z buraka duszonego z cebulką i jabłkiem. Smak podkręca kozi ser 🙂 Kolorowo i smacznie
Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Składniki / Ingredients:
Nalesniki szpinakowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 80 g świeżego (młodego szpinaku)
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- szczypta soli
Na buraczki
- 600 g małych buraczków upieczonych lub ugotowanych stratych na tarce
- 1 duże jabłko kwaśno – winne (np. szara reneta, obrane, stare na tarce)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól do smaku
Zasmażka
- 2 łyzki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo
- kozi ser lub feta pokruszona
Sposób wykonania / Instructions:
Nalesniki szpinakowe
- W blenderze umieścić mleko i świeży szpinak. Zmiksować przez dłuższą chwilę do momentu otrzymania gładkiej masy, bez grudek.
- Następnie dodac mąkę, jajka, olej oraz wodę, a następnie zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Odstawić na 15 minut. Szczypta soli wystarczy do przyprawienia ciasta na naleśniki.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
Na buraczki
- Cebulę przyrumienić na dużej patelni.Dodac buraki i jabłko. Dolać trochę wrzątku i wsypać cukier. Smażyć do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Cały czas mieszać. Pod koniec dodać zasmażkę i dobrze wymieszac
Zasmażka
- Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do buraczków
- Na naleśnikach rozmarować buraczki, posypać serem i zwijac w ruloniki



