Bez kategorii

Szpiankowe naleśniki z nadzieniem z buraka

Szpiankowe naleśniki z nadzieniem z buraka. Propozycja dla tych, co sa na bakier z mięsem lub po prostu chcą zjeść dla odmiany danie bez mięsa. Danie kusi kolorami. Pięknie zielone, szpinakowe naleśniki z nadzieniem z buraka duszonego z cebulką i jabłkiem. Smak podkręca kozi ser 🙂 Kolorowo i smacznie

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Nalesniki szpinakowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 80 g świeżego (młodego szpinaku)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • szczypta soli

Na buraczki

  • 600 g małych buraczków upieczonych lub ugotowanych stratych na tarce
  • 1 duże jabłko kwaśno – winne (np. szara reneta, obrane, stare na tarce)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku

Zasmażka

  • 2 łyzki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo

  • kozi ser lub feta pokruszona

Sposób wykonania / Instructions:

Nalesniki szpinakowe

  • W blenderze umieścić mleko i świeży szpinak. Zmiksować przez dłuższą chwilę do momentu otrzymania gładkiej masy, bez grudek.
  • Następnie dodac mąkę, jajka, olej oraz wodę, a następnie zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Odstawić na 15 minut. Szczypta soli wystarczy do przyprawienia ciasta na naleśniki.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.

Na buraczki

  • Cebulę przyrumienić na dużej patelni.Dodac buraki i jabłko. Dolać trochę wrzątku i wsypać cukier. Smażyć do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Cały czas mieszać. Pod koniec dodać zasmażkę i dobrze wymieszac

Zasmażka

  • Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do buraczków
  • Na naleśnikach rozmarować buraczki, posypać serem i zwijac w ruloniki