Drugie dania

Tagliatelle z pistacjowym pesto

Tagliatelle z pistacjowym pesto. Ja uwielbiam kluchy pod każdą postacią. Tu mamy zielony makaron z dodatkiem domowej roboty pistacjowego pesto. Jest smacznie i danie nie jest skomplikowane w wykonaniu. Makaron podany z piersią kurczaka.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pistacjowe pesto

  • 25 g liści bazylii
  • 25 g świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g obranych pistacji
  • 20 g tartego parmezanu
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Na pierś z kurczaka

  • 2 Piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Na makaron

  • 100 gramów ugotowanego według instrukcji na opakowaniu makaronu tagliatelle
  • 100 gramów ugotowanego zielonego groszku
  • 3 łyżki pistacjowego pesto
  • 50 ml śmietanki do sosów
  • 3 łyżki płatków parmezanu
  • kruszone pistacje opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

Pistacjowe pesto

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na makaron

  • Ugotowany makaron wymieszać z pesto i śmietanka. Posypać parmezanem i groszkiem. Podawac z piersią z kurczaka