Drugie dania Zupy

Tajwańska zupa wołowa z pak choy

Tajwańska zupa wołowa z pak choy. Przeglądając internet w poszukiwaniu inspiracji na obiad wpadłam na ten przepis. Juz od jakiegos czasu chiałam zrobić taką zupę, ale zawsze jakoś sie bałam. Ciezko mi powiedzieć czy moja zupa jest zbliżona do oryginału i czy sa to tajwańskie smaki, bo nigdy takiej nie jadłam. Sama zupa jest pyszna. Pikantna, dobrze przyprawiona i pyszna. Duże kawałki miękkiej wołowiny,  skąpane w pikantnej zupie z dodatkiem makaronu udon i pak choy.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Tajwańska zupa wołowa z pak choy.

  • 900 gr golonki wołowej
  • 6 łodyg szczypioru przekrojonego na pół
  • 8 plasterków świeżego imbiru
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 120 ml oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryczki chilli przekrojone wzdluz
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 kryształek cukru
  • 3 łyzki pasty spicy bean paste (or regular bean paste)
  • 120 ml ciemnego sosu sojowego
  • 120 ml wina ryżowego
  • 120 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 srednie pomidory pokrojone w ćwiartki
  • woda
  • 1 łyżeczka białego (mielonego pieprzu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 liści laurowych
  • 50 gr bak choy
  • 250 gr makaronu udon

Sposób wykonania / Instructions:

  • W garnku umieścic 5 1/2 l wody. Dodac mięso, 3 łodygi szczypioru, 5 kawałkow imbiru, 3 gwiazdki anyżu. Przykryć, doprowadzic do wrzenia i gotowac ok 5 minut. Wyjąć mięso, przepłukac w zimnej wodzie i pokroic na grubsze kawałki. Zostawic bulion na póżniej
  • W woku albo na dużej patelni, na średnim ogniu umieścic olej i dodac pozostały szczypior, 3 kawałki imbiru, czosnku, papryczki chilli, anyzu, cebuli, cukru i pasty z fasoli. Smazyc do momentu zeszklenia cebuli . Dodac mięso. Nastepnie wlać ciemny sos sojowy. Wymieszac . Dodac wino ryżowe. Nastepnie dodac jasny sos sojowy i pomidory.
  • Do garnka z wywarem, który został , dorzucic mięso z pieczonymi na patelni warzywami i sosami sojowymi. Dodac w razie koniecznosci wode zeby przykryc mieso. Przykryc przykrywka i gotowac na malym ogniu przez ok 2 godz zeby wolowina byla miekka . Wyjac liscie laurowe przed podaniem
  • Makaron ugotowac wedlug instrukcji na opakowaniu. Odcedzic makaron i wtej samej wodzie przez 3 minuty ugotowac bak choy.
  • Zupe podawac z makaronem i bak choy
  • Na dole link do oryginalnego przepisu i filmiku jak ugotowac zupę.
https://tasty.co/recipe/taiwanese-beef-noodle-soup