Drugie dania Uncategorized

Tarta z groszkiem cukrowym , boczkiem i czarnymi oliwkami

 

Na ciasto
⦁ masło do wysmarowania foremki
⦁ 250 gram mąki
⦁ 1/2 łyżeczki soli
⦁ 125 gram zimnego masła
⦁ 5 dag tartego parmezanu
⦁ jajko
⦁ kilka łyżek zimnej wody
Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.
Na nadzienie
⦁ 4 jajka
⦁ 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
⦁ tarty parmezan
⦁ 100 gram sera feta
⦁ 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
⦁ kalafior zielony kilka kwiatów
⦁ zielony groszek cukrowy
⦁ czarne oliwki
Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę, starty na tarce ser parmezan i częśc fety oraz tymianek.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć podgotowany kalafior i zielony cukrowy grozek. Dorzucić czarne oliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Po wyciągnięciu posypać resztą pokruszonej fety

P1018324.JPG

P1018335.JPG