Ciasta Uncategorized

Tarta z lemon curd

 

Składniki na kruchy spód:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i żółtko i szybko zagnieść (Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.

Okrągłą formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkować. Ciastem  wyłożyć równomiernie dno formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę – do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne i piec dodatkowe 20 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasta . Wyjąć, całkowicie wystudzić (ciasto można upiec dzień wcześniej).

Lemon curd

  • 200 gram masła
  • 400 gram drobnego cukru
  • 10 żółtek
  • 8 dużych cytryn

Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze

W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence  i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.Ciepły lemon curd wyłożyć na kruche ciast

Beza

  • 4 białka, w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno mikserem. Partiami dodawać cukier – po 1 łyżce, stopniowo i powoli (to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię, wymieszać szpatułką.

Bezę wyłożyć na cytrynowy krem

Włożyć do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Gotowa beza powinna być krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Wystudzić.

Tartę poleca się spożywać w dniu pieczenia.

P1017929.JPG

P1017927.JPG

P1018006.JPG