Ciasta Uncategorized

Tarta z serowym nadzieniem i truskawkami

 

 

Czasem jak mnie najdzie ochota na coś słodkiego robię  taką  szybką tartę z nadzieniem serowym i obłędną ilością truskawek. Tarta nie jest skomplikowana do zrobienia i efektownie się prezentuje

Składniki na kruchy spód:
• 175 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 żółtko
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i żółtko i szybko zagnieść (Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Okrągłą formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć równomiernie dno formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę – do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne Wyjąć, całkowicie wystudzić (ciasto można upiec dzień wcześniej).

• 500 g twarogu sernikowego
• 50 g miękkiego masła
• 50 g cukru
• 1 jajko
• 1 cukier wanilinowy
• 1 budyń waniliowy
Dodatkowo
• Truskawki 500 gram
• Mini bezy do pokruszenia na ciasto
Ser i masło ogrzać w temperaturze pokojowej, zmiksować. Dodać cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min. Udekorować truskawkami i bezą

P1018214.JPG

P1018223.JPG

P1018237.JPG

P1018233.JPG